BISZKOPT MAŚLANY



Dość ciężki i gęsty, mocno maślany biszkopt.

BISZKOPT MAŚLANY
Składniki:
  • 1 kostka masła 
  • 1 szklanka cukru 
  • 5 jajek 
  • 2,5 szklanki mąki 
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na białą i puszystą masę. Po uzyskaniu w miarę jednolitego puchu, dodajemy stopniowo jaja. Ubijamy całość około 10 minut.
Po 10 minutach wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Przelewamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy biszkopta około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 160 -180*C.





                               

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci bardzo za miłe słowa/konstruktywną krytykę.
Mam nadzieję, że miło spędziłeś u mnie czas.