Wanilia jest poroślem (epifitem), jej korzenie wrastają w zbutwiałą korę obumarłych konarów tropikalnych drzew (gospodarzy) i stąd czerpią składniki odżywcze.
Znane nam laski wanilii to jej owoce, które pod względem botanicznego nazewnictwa są torebkami. W stanie świeżym owoce są bez zapachu, dopiero poddane fermentacji nabierają ciemnobrązowej barwy i charakterystycznego aromatu.
Źródło:
Cukier waniliowy – składnik deserów w kuchni środkowoeuropejskiej i skandynawskiej. Przyrządzany jest z cukru buraczanego łączonego z laskami wanilii lub z ekstraktem wanilii. Poza Europą jest kosztowny i trudny do nabycia.
Cukier wanilinowy – przyprawa stosowana w cukiernictwie jako tańszy zamiennik cukru waniliowego. Uzyskiwana jest w wyniku zmieszania cukru z waniliną lub z etylowaniliną. Ma kolor biały lub lekko kremowy. Dodatki do cukru dają charakterystyczny aromat i smak przyprawie. Wanilina stanowić powinna co najmniej 1% zawartości przyprawy, etylowanilina nie mniej niż 0,33% i nie więcej jak 0,5%. Syntetyczne dodatki aromatyzujące uzyskiwane są najczęściej z miazgi drzewnej i nie mają wszystkich cech naturalnej wanilii.
Źródło:
DOMOWY CUKIER WANILIOWY
Składniki:
Składniki:
- 100 g cukru
- 5 lasek wanilii
- kilka ziaren kardamonu
Brak komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję Ci bardzo za miłe słowa/konstruktywną krytykę.
Mam nadzieję, że miło spędziłeś u mnie czas.