PIKANTNY SOS PAPRYKOWY

Niezwykle smaczny zamiennik ketchupu. Idealny do pizzy, kanapek, czy zapiekanek. Ja go uwielbiam. Zresztą cała moja rodzina za nim przepada. Zawsze przygotowuję go z podwójnej ilości, a to i tak mało!

PIKANTNY SOS PAPRYKOWY
(Przepis Pani Ewy)
Składniki:
  • 3 kg papryki czerwonej 
  • 3 papryczki chilli 
  • 2 główki czosnku
  • 2 gałązki tymianku
  • 2 gałązki rozmarynu
zalewa
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 kostki rosołowe z kurczaka
  • 1 łyżka soli
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilka listków laurowych
Papryki (nie trzeba usuwać skórki) i obrane ząbki czosnku przepuszczamy przez maszynkę do mielenia (wybieramy tarczę o bardzo drobnych oczkach, żeby powstała nam jednolita masa). Przekładamy mus warzywny do dużego garnka o grubym dnie. Dodajemy posiekane listki tymianku i rozmarynu. Całość gotujemy 20 minut.
Robimy zalewę w osobnym garnku. Chwilę ją gotujemy, żeby kostki rosołowe się rozpuściły. Następnie przelewamy ją do garnka z mielonymi warzywami. Całość gotujemy jeszcze 30 minut. Następnie sos przekładamy do małych, wyparzonych słoiczków. Pasteryzujemy je na sucho (patrz przetwory gorące).




Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci bardzo za miłe słowa/konstruktywną krytykę.
Mam nadzieję, że miło spędziłeś u mnie czas.