ROZCZYN DROŻDŻOWY
Składniki *:
- 25 g drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru
- 1/4 szklanki letniego mleka (ok. 40*C)
- 2-3 łyżki mąki pszennej
Na moim blogu rozczyn traktowany jest jako oddzielny przepis. Składników na rozczyn nie uwzględniam, gdy podaję przepis z jego wykorzystaniem (automatycznie sami musicie dodać o tyle więcej mleka, cukru, mąki pszennej i drożdży, ile potrzeba na rozczyn).
Mleko można zastąpić wodą, a mąkę pszenną innym rodzajem mąki.
* Podane ilości są przykładowe. Możemy je modyfikować w zależności od przepisu.
Jeżeli w danym przepisie nie zaznaczam, żeby zmniejszyć/zwiększyć ilość drożdży, to wykorzystuję dokładnie taką samą ilość wszystkich składników jak w tym przepisie.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję Ci bardzo za miłe słowa/konstruktywną krytykę.
Mam nadzieję, że miło spędziłeś u mnie czas.